Yatırımcıların yeni hedefi KKTC gayrimenkul pazarı

Yatırımcıların yeni hedefi KKTC gayrimenkul pazarı

Vakıf Katılım

Konut ve ticari yapıların uygun fiyatlı olması, yatırımın geri dönüşünün ortalama 10 yıl civarında seyretmesi, mülklerin getirilerinin döviz para biriminde kazandırması ve sunulan vergi avantajları KKTC’yi yatırımcılar gözünde önemli bir fırsat noktası haline getiriyor. Kuzey Kıbrıs inşaat sektöründe geliştirdiği yenilikçi projelerle dikkat çeken White Lotus Development, bürokrasi ve iş hayatının kalbi olan Lefkoşa’da; Kuzey Kıbrıs’ta benzeri olmayan şehrin ilk Business Center ve Residence kompleksi projesi olan Celsus ile yatırımcılara karlı bir fırsat sunuyor...

 

Yaklaşık 50 bin kişinin istihdam edildiği Kuzey Kıbrıs Gayrimenkul Sektörü; büyüklüğü 900 milyon Sterlin’e ulaşmış, hızla gelişen bir pazar. Sunduğu karlı ve geri dönüşü yüksek fırsatlarla özellikle Kuzey ve Orta Avrupa, Rusya, İngiltere ve Türkiye’deki yatırımcıların ilgisini çeken KKTC gayrimenkul piyasası, son dönemde öne çıkan modern projeleri ve yatırım modelleri ile dikkat çekiyor.

 

Hayata geçirdikleri iddialı projelerle niş yatırım fırsatları sunan White Lotus Development ise şu anda KKTC’nin en yenilikçi yüzü. Lefkoşa’da; Mimar Çiğdem Nailer ve Erinç Nailer tarafından kurulan White Lotus Development, sürdürebilirlik anlayışını temel alan Ticari ve Konut Gayrimenkul İnşası, Geliştirme, Analiz ve Tasarım, İnşaat Yönetimi ve Denetimi ile Satış ve Satış Sonrası Hizmetleriyle ülkede ilklerin mimarı olarak da tanınıyor.

 

Öyle ki Lefkoşa’nın ilk “kontrollü” site projesi olan White Lotus Akdeniz Sitesi ile dikkatleri üzerine çeken marka şu anda; bürokrasi ve iş hayatının kalbi olan Lefkoşa’da; Kuzey Kıbrıs’ta ilk ve benzeri olmayan şehrin tek Business Center ve Residence kompleksi projesi olan Celsus’u hayata geçiriyor.

 

Projelerini tasarlarken onların çevreye duyarlı yapılar olmasına ve bulunduğu kente değer katacak şekilde geliştirilmesine özen gösterdiklerini, Celsus Business Center & Residence’ın da bu bakış açısının bir yansıması olduğunu belirten White Lotus Direktörü Mimar Çiğdem Nailer projenin 2021 yılında tamamlanacağını anlatıyor. Çiğdem Nailer: “Ülkemizde bir örneği daha bulunmayan Celsus Business Center & Residence birbirinden tamamen bağımsız girişleri olan, aynı zemin üzerinden yükselen iki kule olarak tasarlandı. Zemin katta her biri 150 m² olan sekiz adet konsept mağaza bulunuyor. 22 daire, 64 ofis, 157 açık ve kapalı otopark alanını barındıran projemiz, birinci katında pozitif enerji değişimi için kurgulanan Zen bahçesi ve üst katında yer alan spor salonu ile misafirlerine ayrıcalıklı alanlar da sunuyor” dedi.

İş dünyasının tüm ihtiyaçlarına cevap veriyor…

Business Center’ın tamamen iş dünyasının ihtiyaçlarına yönelik fonksiyonlar ve hizmetler sunacak şekilde tasarlandığını ve teknolojik sistemlerle donatıldığını anlatan Çiğdem Nailer, “Celsus’un Kıbrıs’taki iş hayatına ve sosyal yaşama katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bölgenin çehresini değiştirirken, çalışma hayatına da özlenen profesyonelliği, konforu, servisi ve ekonomik çalışma alanlarını sunacak. Zaten bunu binaya adım attığınız andan itibaren hissetmeye başlıyorsunuz. Aynı zamanda yurtdışından Kıbrıs’a gelen iş insanlarının ihtiyaç duydukları çalışma ortamı ve ofis hizmetlerinin verileceği emsalsiz bir proje olarak da öne çıkıyor. Ofislerimiz 32m² den 435 m² ye kadar genişleyebiliyor. 25 ila 50 kişilik toplantı salonları, 106 kişilik konferans salonu, sekreterlik, güvenlik ve ikram hizmetleri gibi pek çok özellik de mevcut. Celsus Business Center, kullanıcılarına esnek çalışma alanları sunuyor” dedi.

 

Karlı yatırım modeli…

Projenin yatırımcılara sunduğu avantajlara dikkat çeken White Lotus Development kurucularından, White Lotus Satış ve Pazarlama Direktörü Erinç Nailer ise “Yatırım modeli olarak karlı bir alternatif olan Celsus, beş yıl boyunca senelik yüzde 7, toplamda yüzde 35 kira garantisi, kirada banka garantisi gibi pek çok avantaja sahip. Ayrıca sunduğumuz yıllık peşin kira garantileri ve taksit ödemeleri süreci için verdiğimiz taahhütlerde garanti veriyoruz. Bu avantajlar yatırımcıların projemize olan ilgisini artırıyor” dedi.

 

KKTC gayrimenkul pazarının yatırımcılara sunduğu fırsatlara da değinen Erinç Nailer; “Öncelikle KKTC, hem eşsiz doğası hem de gelişmekte olan ekonomisiyle gelecek vadeden bir pazar. Konut ve ticari yapıların uygun fiyatlı ve gerçek değerinde olması, yatırımın geri dönüşünün ortalama 10 yıl civarında seyretmesi, mülklerin getirilerinin döviz para biriminde kazandırması ve sunulan vergi avantajları KKTC’yi yatırımcılar gözünde önemli bir fırsat haline getiriyor. Şu anda ülkemize yapılan yatırımlara baktığımızda bu yatırımların ortalama büyüklüğünün 110 bin Sterlin olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

 

KKTC, Türk yatırımcılar için bir fırsat…

KKTC’de toplam ticari faaliyetlerin yüzde 60’ı Lefkoşa’da yer aldığına dikkat çeken Erinç Nailer, “Ülkemizde ticari gayrimenkul alanında mülk sayısının az olması, ticari mülk yatırımlarını daha da değerli kılıyor. Kira getirileri yıldan yıla artış sağlıyor. Ülkemizdeki konut projelerine baktığımızda diğer pazarlara kıyasla finansal açıdan ekonomik olan bu yatırımların, sabit oturma izni gibi avantajları da var. Konut projelerinde Lefkoşa bölgesinde geçtiğimiz 10 yılda sterlin olarak yüzde 105 brüt değer artışı sağlandığını görüyoruz. Bu değeri TL ile kıyasladığımızda ise oranlar yüzde 510’a kadar çıkıyor. Ticari gayrimenkulde ise bu rakam sterlin olarak yüzde 193’lere kadar yükseliyor. Ticari yatırımın TL bazındaki 10 brüt değer artışı ise yüzde 773. TL bazında gözlemlenen bu artış, gayrimenkulün kendi değer artışının yanı sıra TL’nin Sterlin karşısındaki kur değerinden de kaynaklanmaktadır. Bu nedenle KKTC, Türkiye’deki yatırımcılar için çok iyi bir fırsat barındırıyor” dedi.

 

Son yıllarda dünyada “buy to let” yani kiralanmak üzere satın alınan emlak ve buna bağlı kredi sistemlerinin oldukça revaçta olduğuna dikkat çeken Nailer, “Kuzey ve Orta Avrupa, Rusya, İngiltere, Türkiye gibi ülkelerdeki yatırımcılar ‘buy to let’ yatırım modeline oldukça ilgi gösteriyor. KKTC’de de bu sistem gün geçtikçe yaygınlaşıyor. İç pazarda turizm ve eğitim sektörlerinin müşterilerine yönelik ‘buy to let’ çözümlerine yatırımcıların yoğun ilgisi var. Kuzey Kıbrıs’taki bazı sektörlerin henüz yeterince gelişmemiş olması nedeniyle önemli bir iş potansiyeli de mevcut. Bu durum ticari mülklere olan ilgiyi arttırıyor. KKTC’nin çeşitli ülkelerdeki ürünlerle gerek getiri, gerekse vergisel avantajlarla rekabet etme imkânı var” dedi.

 

Kaliteli, ihtiyaç odaklı, geleceği gören, çevreye duyarlı projeler üreten White Lotus Development; Proje Geliştirme, Analiz ve Tasarım, İnşaat Yönetimi ve Denetimi ile Satış ve Satış Sonrası Hizmet; Property Management, Kiralama ve Yeniden Satış alanlarında çözümler sunuyor. Kurum ayrıca White Lotus Properties & Management çatısı altında; kiralama, bakım, temizlik ve devralma/devretme hizmetlerinin tamamını profesyonel ve kurumsal bakış açısı ile yürütüyor.

 

White Lotus Development ve projeleri hakkında bilgi için www.whitelotuscyp.com, yeni projesi Celsus Business Center & Residence hakkında bilgi için www.celsusnicosia.com web adresleri ziyaret edilebilir.


Hibya Haber Ajansı