CEPDER, sektörün sorun ve çözümlerini Hibya'ya anlattı

CEPDER, sektörün sorun ve çözümlerini Hibya'ya anlattı

Vakıf Katılım

Hibya, programda Cep Telefoncular Derneği (CEPDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şen, CEPDER Akdeniz Bölge Sorumlusu Barış Yıldız ve CEPDER İç Anadolu Bölge Sorumlusu Adnan Yaşar'ı stüdyosunda ağırladı.

Yayının moderatörlüğü Hibya Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı M.Türker Akanlar'ın üstlendiği programda; sektörün sorunları ve çözüm yolları konuşuldu.

Cep Telefoncular Derneği'nin (CEPDER) kuruluşundan bahseden Şenol Şen, "Sayımız sektör olarak aşağı yukarı 15 bini buluyor. Bunların sorunları ve çözüm yolları konusunda bizleri buraya davet ederek bu imkanı sağladığınız için Hibya Haber Ajansı ailesine çok teşekkür ediyorum. Türkiye Cep Telefoncular Derneği. Yani CEPDER’i biz 2019 yılında Cumhuriyetin kazanılmış olduğu topraklar olan Afyonkarahisar’da sektörümüzün hak ve menfaatlerinin kazanılması amacıyla kurduk." dedi.

Şen, sorunların bölgesel değil, ulusal bir sorun haline geldiğini belirterek, "Hızlı bir yapılanmaya gittik. İlk başlarda CEPDER’i kimse tanımıyordu. Bizlerin tanınması için ortaya bazı metaryeller, bazı oluşumlar sunmak zorundaydık. Öncelikle mesleğimizin ihtiyacı olan Mesleki Yeterlik Belgesi’ni (MYK) faaliyete geçirdik. Cep telefonları tamir bakım ve onarımı seviye 4 olan bu belgenini adını Avrupa Birliği’nden hibe çıkarttırarak teknik servis elemanlarının ücretsiz alması konusunda büyük adımlar attık." ifadesini kullandı.

Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şen, 4 bine yakın kişiye MYK belgelerini verdiklerini söyledi. Şen, "Biz bu belgeleri milli eğitim bakanlığındaki ustalık ve usta öğreticilik belgelerinin denkliğini alarak  bizden belgelerini alan kardeşlerimizin de usta akabinde usta öğreticisi olmasını sağladık. 81 ilde an itibariyle il başkanlarımızı atadık. Hafta başından itibaren de tespit ettiğimiz 500 tane ilçemizde ilçe temsilciklerini açmaya başladık." diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı M.Türker Akanlar, Cep telefoncular sektörünün sorunlarını ve çözüm yollarının neler olduğu CEPDER Akdeniz Bölge Sorumlusu Barış Yıldız'a sordu.

Yıldız, sektörün sorunlarının sadece esnafı değil, tüm ülke vatandaşları ve cep telefonu kullanıcılarını da ilgilendirdiğini vurguladı.

Klonlanmış cep telefonundan bahseden Barış Yıldız, şöyle devam etti:

"Klonlanmış cep telefonu ülkemizde garanti kapsamına alınmıyor. Biz bunu talep ettiğimizde bir kısım kesimler  'Garanti kapsamında klonlanmış cep telefonu değiştirilsin' gibi bir algı oluşturuluyor. Biz diyoruz ki, klona giren bir cep telefonu garanti kapsamında değişsin demiyoruz. Operatör firmaları var. Bir cep telefonunun hattı var. Bu hatta ast olan cihaz hangisi ise zaten bu operatörler tarafından biliniyor. Fakat, bu cihaz klona düştüğü zaman hem klonlanmış cihaz hem ast olan cihaz ikisi birden kapanıyor. Biz diyoruz ki bu cihazlar garanti kapsamına şu şekilde alınsın, ast olan cihaz tespit edilsin diğer cihaz açılsın. Bunu talep ettik."

Kredi kartına taksitli satış konusunda cep telefonu esnafının mağduriyet yaşadığını belirten CEPDER Akdeniz Bölge Sorumlusu Barış Yıldız, "Diğer bir konuda kredi kartına taksitli satış. Esnaflarımız bu konuda mağduriyet yaşıyor. Siz bir cep telefonu almak istiyorsunuz. Tanıdık bir eşiniz dostunuz var diyelim.  Bu telefonu kredi kartına taksitli alacaksınız fakat ne yazık ki bizim küçük çaplı esnafımız böyle bir imkan olmadığından dolayı kendi yakını bile farklı kurumsal firmalara yönlendirmek zorunda kalıyor." dedi.

"Bu cihazlar ekonomiye girdiği zaman sektör de canlanacak"

Yıldız, 3 milyona yakın kapanmış cihaz olduğunun altını çizerek; "Ülkemizde 3 milyona yakın kapanmış cihazlar var. Biz bu konuda IMEA affı talep ediyoruz. Dedikki  3 milyona yakın cihaz var. Bu cihazlar bir defaya mahsus  e-devlet üzerinden devlet bu konuda vergisinide alsın, her kişinin bir defa hakkı olsun. hem bu vergi devletin hazinesine kazanım olacak. Hemde 3 milyon cihaz ekonomiye kazandırılacak. Bu cihazlar ekonomiye girdiği zaman sektör de canlanacak." ifadelerine yer verdi.

Moderatör Türker Akanlar, CEPDER İç Anadolu Bölge Sorumlusu Adnan Yaşar'a  "Evlerde duran tablet ve telefonların kazandırılması konusunda bu telefonlar kapalı duruyor kullanılamaz hale mi geliyor.? Bu anayasal bir hak değil midir.? sorusu sordu.

"Kapatılan telefon kanunen suç teşkil ediyor"

Yaşar, "Tütün ve tütün mamülleri yasasının altında sanki çok ciddi bir madde olarak  bu kanun Meclisimizde geçirildi. 7 yıldan 1 yıla düşürüldü. IMEI’i  150 bin tane esnafı ve çok sayıda vatandaşı ilgilendiren bir konu aslında. Nasıl ki kimse evde giymediğiniz bir gömleği bir yıl giymediniz diye el koyamazsa, satın alınan bir telefona da el koyamaz. Birde kapatılan telefon kanunende artık suç teşkil ediyor. Bunu dükkanınızda bulundurmakta suç. Çünkü kayıtsız bir telefon." ifadesini kullandı.

İnternet üzerinden satılan cep telefonu ve aksesuarlar konusuna değinen Adnan Yaşar, "Bizim istediğimiz sitelerde sadece vergiye yükümlü olan kişilerin satış yapması. Bu siteler çoğaldıkça dolandırıcılığın önüne geçilemiyor. İnsanların kapalı satın aldığı kutunun içinden sabun çıkabiliyor." dedi.

Bir diğer sorun olarak cep telefonalrındaki vergiyi işaret eden Yaşar, "Başka bir konuda cep telefonlarının maalesef vergi fazlalığı. Yurt dışında 20-24 bin TL ye satılan bir cep telefonu Türkiye’de 57 bin TL gibi bir fiyata geliyor. Bir yandan da kullanmıyor diye bir yılda kullanılmadı diye ikinci el bir cep telefonu kapatılabiliyor. Bunun sadece zararı ekonomiye. Bunun gibi birçok sorunumuz elbette var. Bunun çözüm yolu sadece odalaşmamızdan geçiyor." şeklinde konuştu.

"Cep telefonuyla bu mesleklerin birbiriyle alakası yok"

CEPDER İç Anadolu Bölge Sorumlusu Adnan Yaşar, cep telefonunun eskisi gibi sadece 'alo' demek için kullanılan bir alet olmadığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Odalaşmaya 150 bin esnafı temsilen başvurduğumuzda karşımıza  yasal olarak şöyle bir sorun çıkıyor. Sudan bahaneler üretilerek halihazırda 150 bin esnafımızın meslek odası olarak saatçiler, videocular ve hatta bakkallara ait bulunmakta. Bir ilde elektronikçilerin sayısı az ise telefoncuların bir kısmı oraya yönlendiriliyor. Kuaförlerin sayısı az ise oraya dahi yönlendirilen esnafımız var. Cep telefonuyla bu mesleklerin birbiriyle alakası yok. Cep telefonu eskisi gibi sadece alo denilmek için kullanılan bir alet değil. Hayatımız artık bir cep telefonu. Tamiri zorlaştı, ücreti pahalılaştı. Yani alınması çok zor olan bir şey haline geldi. Ama maalesef biz odalaşma yolunda bu gibi karşılık aldık. Ama inşallah en kısa sürede odamızı kurmaya emin adımlarla ilerliyoruz."

CEPDER Akdeniz Bölge Sorumlusu Barış Yıldız, son zamanlarda cep telfonlarının piyasasının yükseldiğine vurgulayarak, "Özellikle ikinci el piyasası. Bu son bir iki yıl içerisinde yenileme merkezleri açıldı. Bir cep telefonu esnafına ikinci el cihaz geldiği zaman esnaf o cihazın ekranının, kasasının orijinal olup olmadığını kontrol ederek bir fiyat veriyor. Misal 6 bin lira.  Ama vatandaş bu yenilme merkezlerinin cihaz alım sitelerine girdiği zaman o cihazlara 8-9 bin fiyatlandırma yapılıyor. Bu cihazın ekranı orijinal mi.? Yan sanayi mi.? Ana kartının durumu nasıl.? Buna bakılmıyor. Sadece cihazın aksanları çalışıyor mu, çalışmıyor mu buna bakılıyor. Bütün piyasada telefoncular bizi dolandırıyor gibi algı oluyor. Çünkü cep telefoncular esnafına artık kimse cihaz satmıyor. Bu firmalar cihazları yüksek alıyor diye millet orijinal kasası olan cihazları bile söküp yan sanayi yapıp bu cihazlara verdi. Vatandaş mağdur oluyor, piyasa yükseliyor. Bu konu hakkında da çalışmalar yapıyoruz." görüşünü savundu.

Türkiye’de vergilerin çok ağır olduğunu söyleyen Cep Telefoncular Derneği (CEPDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şen,  "Eğer vergileri makul seviyeye çekersek bu kayıt işlemi olmayacak. Yurt dışından telefon getiriyorsunuz 6 bin 200 kayıt ücreti veriyorsunuz. Bir numara belirliyorsunuz. O telefonu 3 yıl o hatta o telefonu kullanmak zorundasınız. Bu da aslında hak ve menfaatlere aykırı bir durum." dedi.

Şenol Şen tüm bu sorunların çözümünde yaptıkları girişimlerden bahsederek şunları aktardı:

"Birlikte kuvvet doğar ilkesinden yola çıktık. 81 ilde il başkanlarımızı atayarak temsilciliklerimizi açtık.  Türkiye çapında TBMM’ye verilmek üzere sorunlarımız ve çözüm yolları konulu 111 bin 11 imza kampanyası başlattık. Şuan da aşağı yukarı 100 bine yaklaştık. Bir basın açıklamasıyla bunu Meclis’e sunacağız. Derneğimiz kurulduğu memlekette Afyonkarahisar’da çalıştay yaptık. Sorunlarımız nedir? Projelerimiz nedir? Masaya yatırdık. 2 hafta önce TBMM, siyasi parti liderleri, bakanlarımız ve milletvekillerimizle görüştük Biz siyasi parti ayırmadık. Bizim amacımız ideolojik değil, amacımız sektör ve toplumsal sorunlar."

CEPDER Akdeniz Bölge Sorumlusu Barış Yıldız, CEPDER olarak faaliyetlerinden şöyle bahsetti:

"Şuan projelerimiz var. Türkiye genelinde 7 bölgede eğitim dershaneleri planlıyoruz. Bu dershanelerde hem eğitim ve belgelendirme yapacağız. Hibe desteği aktif olduğu durumda tekrardan esnaf vatandaşlarımızı belgelendirmeye başlayacağız. Bir kargo firması ile görüşme sağladık. Tüm dernek üyelerimize 27 TL'den başlayan fiyatlandırma. Şuan da görüşme esnasındayız. Sözleşme bittiği zaman tüm üyelerimize bu konuda uygun bir şekilde kargo imkanı sağlanacak. Bir de 150 bin esnafımızı ilgilendiren maddi destek sağlayacak proje görüşmemiz var. Bunu da sonuçlandığında esnafımıza müjde olarak vereceğiz."

İzleyicilerin sorduğu sorulara yanıt veren  Cep Telefoncular Derneği (CEPDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şen, cep telefonu aksesuarında logo yazılı ürünlerde yaşanan mağduriyete değinerek, "Son zamanlarda çıkan kanunların tamamı yani bizim sektörümüzü ilgilendiren kanunların tamamı sektörümüzün aleyhine çıkıyor. Cep telefonunuza kılıf alıyorsunuz arkasında markanın logosu var. Bu suç teşkil ediyor. Biz bununla ilgili dernek olarak bir hukuk servisi oluşturduk. www.CEPDER.org sitemiz şuanda faaliyette. Kurumsal hattımızda faaliyette. Bu tip sorun yaşayan kardeşlerimiz kurumsal hattımızı arayabilirler. Yıllardan beri bize sahip çıkan olmadı. Bu konuda mağduriyet yaşayan kim olursa olsun bilgi alabilirler." ifadelerine yer verdi.

"Cep telefoncuların bir ay içerisinde bir federasyonu olacak"

Şen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Cep telefonuyla ilgili nasıl sorun yaşarsa yaşasınlar bizi arasınlar, 81 ilde teşkilatlandık. O ildeki temsilcimiz ile irtibata geçerek mağduriyet yaşayanlar yardımcı oluruz. Gelsinler bize destek olsunlar bir kimseden üyelik parası istemiyoruz. Meslek odaları için dilekçelerimizi verdik. Aynı anda da federasyon kurma çalışmalarımız başladı. Gururla söylemek istiyorum Allah izin verirse artık cep telefoncuların bir ay içerisinde bir federasyonu olacak."

' 'Türker Akanlar ile Hibya Gündem' yayınının tamamı ise şöyle:

 

 


Hibya Haber Ajansı