Protestolar, New York'ta şiddetini artırırken, Avrupa'ya da sıçradı

Protestolar, New York'ta şiddetini artırırken, Avrupa'ya da sıçradı

Vakıf Katılım

Dış Haberler, 31 Mayıs (HİBYA) –ABD'nin Minneapolis kentinde 25 Mayıs'ta polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesinin ardından Salı akşamı patlak veren protestolar, ülkede tüm şiddeti ile devam ederken 25 kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sadece ABD'de değil; Londra ve Berlin'de de gösteriler başladı.
Protesto gösterileri hafta sonunda New York’ta şiddetini artırırken, New York Polis Teşkilatı’na bağlı iki polis aracının, barikatları aşmaya çalışan bir grup protestocunun üzerine sürdüğü, bazılarını yere düşürdüğü belirtiliyor.
Indianapolis'te protesto gösterisi düzenleyenlerin üzerine ateş açılması sonucu yaralanan 3 kişiden biri hayatını kaybetti. Polisin ateş açan kişinin kimliğini belirlemeye çalıştığı kaydedildi.
Los Angeles'ta ise polis merkezi binası ateşe verildi. Ferguson'da emniyet binasının ateşe verilmesinin ardından polislerin binadan tahliye edildiği bildirildi.
Gösterilerin ABD geneline yayılmasının ve kontrolden çıkmasının ardından 15 eyalette ulusal muhafızlar görev yapmaya başladı.
16 eyaletteki 25 kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak yasaklara rağmen göstericiler dağılmamakta ısrar ediyor.
Çatışmalarda çok sayıda polis aracı hem taşlı sopalı saldırıya uğradı hem de yakıldı.
Minneapolis'te başlayan protestolar, geride yanan binalar, camları kırılmış araçlar ve yağmalanmış mağazalardan oluşan bir görüntü bıraktı.
Gösterilerin başlamasından bu yana ülke genelinde en az bin 300 kişi gözaltına alındı.
Protestolar ABD sınırlarını aştı, İngiltere’nin başkenti Londra’da binlerce kişi ırkçılık karşıtı gösteride bir araya geldi. Almanya'nın başkenti Berlin'de de benzer bir gösteri yapıldı.


Hibya Haber Ajansı