Günlük strateji

Günlük strateji

Vakıf Katılım

Bugün ne bekliyoruz? ABD hisse senedi endekslerindeki sert kayıpların ardından Asya piyasalarında karışık bir seyir izlenmekte. Bu sabah, Japonya’da bir önceki aya paralel gerçekleşen aralık dış ticaret açığı verisi sonrasında Nikkei225 Endeksi yüzde 1,47, Topix Endeksi yüzde 0,93 ekside seyretmektedir. Japonya Merkez Bankası (BoJ) dünkü toplantısında para politikasında sıkılaştırma yönünde herhangi bir adım atmayarak piyasaları şaşırtmıştı. USDJPY paritesi, Japon yeninin BoJ’un getiri eğrisi kontrolünden destek bulmaya devam etmesiyle birlikte 128 seviyesinin altında Mayıs 2022’den bu yana en düşük seviyelerde baskılanmaya devam ediyor. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi bugün yüzde 0,22, Shenzhen Bileşik Endeksi yüzde 0,59 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0,11 düştü. Güney Kore’de Kospi Endeksi yüzde 0,23 artıda, Kosdaq Bileşik Endeksi yatay bir seyir izliyor. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün yüzde 0,18 geriledi. ABD’de hayal kırıklığına uğratan perakende satışlar ile sanayi üretimi verileri ve kar satışıyla hisse senetlerinin bir ayın en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından endeks vadelileri sınırlı satıcılı bir açılışı işaret etmekte. Dolar Endeksi (DXY) 102,28 puan ile Mayıs 2022’den beri en düşük seviyelerde seyrediyor. Ekonomik yavaşlama endişeleri, başta Fed ve Avrupa olmak üzere merkez bankalarının sıkılaştırmacı adımlarının hız keseceğine ilişkin iyimserliği gölgede bırakarak risk piyasalarındaki iştahı azaltmakta. ABD ekonomisinin yavaşladığına ilişkin sinyallerin artmasına rağmen Fed yetkililerinden gelen şahin açıklamaların dün de devam etmesi hisse senetlerine yönelik iştahın azalmasını desteklemektedir. Bugün veri takviminde ABD’de konut piyasasına ilişkin aralık ayı inşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri takip edilecek. Ayrıca, Philadelphia Fed’in ocak ayı İmalat Endeksi izlenecek. Avrupa tarafında; Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) aralık toplantısının tutanakları yayınlanacak. Başkan Christine Lagarde, İsviçre’de Davos Zirvesi’nde bir panelde konuşacak. Yurt içinde haftanın en önemli gelişmesi olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası toplantısı takip edilecek. Yılın ilk PPK toplantısında faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmemekte. Politika faizinin kasımda yüzde 10,5’ten yüzde 9’a indirilerek ağustosta başlatılan indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verilmesinin ardından son toplantıda mevcut seviyenin yeterli düzeyde olduğu ifade edilmişti. Banka, geçen yıl ağustos-kasım döneminde her toplantıda olmak üzere toplam 500bp faiz indirdi. Borsa İstanbul tarafında; BIST100 Endeksi’nde 3-12 Ocak döneminde yaşanan (Zirve-dip) yaklaşık yüzde 19,3’lük düzeltmenin ardından volatilitede sınırlı düşüşle birlikte yukarı yönlü hareket devam etmektedir.

Piyasalarda dün ne oldu? Hafta ortasında Avrupa hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim olurken ABD hisse endekslerinde negatif kapanışlar gerçekleşti. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi yüzde 0,26 düştü. Almanya’da DAX Endeksi ve Fransa’da CAC 40 Endeksi yatay fiyatlandı. ABD’de Dow Jones Endeksi yüzde 1,81 düşerek aşağı yönlü harekette öncü oldu. S&P 500 Endeksi yüzde 1,56 düşüşle 3.928 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1,24 düşüşle 10.957 puanda günü tamamladı. Dolar Endeksi (DXY) 102,4 puanda, EUR/USD paritesi 1,08’in hemen altında işlem görmeye devam etti. ABD Hazine tahvili faizlerinde sert düşüşler görüldü; 10 yıllıkların faizi 16,1bp düşerek yüzde 3,38’e ve 2 yıllıkların faizi 11,2bp düşerek yüzde 4,08’e geriledi. Ons altın dün yüzde 0,29 değer kaybetti ancak 1.900USD’nin üzerinde kalmaya devam etti. Brent petrol yüzde 2’yi aşan düşüşle varil başına 85USD’ye indi. Yılın son ayında İngiltere’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 10,5 artarak beklentileri karşıladı. Aynı dönemde Euro Bölgesi’nde aylık TÜFE -yüzde 0,4 olarak ölçüldü. Yıllık TÜFE ise iki ay yüzde 10’un üzerinde seyrettikten sonra yüzde 9,2’ye geriledi. ABD’de üretici fiyat endeksi (ÜFE) aralıkta aylık bazda yüzde 0,5 düşerek deflasyonist gelişmeleri işaret etti. Yıllık bazda ÜFE’nin yüzde 6,8 artması beklenirken yüzde 6,2 oldu. Bu durum üretici fiyatlarındaki yıllık artışın yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. Ülkenin sanayi üretimi ise aralıkta yüzde 0,7 ile tahminlerden fazla düştü. Kapasite kullanım oranı yüzde 79,4’ten yüzde 78,8’e indi. Perakende satışların da aylık bazda yüzde 1,1 düşmesi tüketimdeki yavaşlamayı işaret etti. Fed, Bej Kitap raporunun ocak sayısında ABD’li şirketlerin gelecek aylarda ekonomide ‘az büyüme’ beklediğini bildirdi.

BIST 100 Endeksi güne alıcılı bir görünümle başladıktan sonra 5.310-5.424 puan aralığında dalgalandı. Endeks günü 5.384,17 puanla yüzde 1,30 artıda tamamladı. Böylece Endeks hafta başından bu yana yüzde 8,01’lik artış kaydetti. Geçtiğimiz hafta Endeks yüzde 6,68 düşmüştü. Kur tarafında yatay alıcılı fiyatlamalar hakim oldu. Yurt içinde ekonomik veri akışı sakin seyretti.

Kaynak: Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı