DEVA Partili Esen:

DEVA Partili Esen: "Temel insan hakları afetlerde ertelenemez"

Vakıf Katılım

Esen, AFAD listelerine kadın ve çocuklara yönelik hijyen ürünlerinin eklenmesi gerektiğini belirterek,  “Öncelikle AFAD hızla ve liyakatli, uzman ekiplerle güçlendirilmeli, plan ve organizasyon kapasitesi artırılarak var olması gereken sorumluluklarını yerine getirebilmeli.” dedi.

Yaşamsal ihtiyaçlara ve bölgedeki hastalıkların artma riskine dikkat çeken Esen, temel insan haklarının afet dönemlerinde ertelenemeyeceğini söyledi.

“Kadınların rahat iletişim kurabileceği görevli sayısı hızla artırılmalı”

Kamu ve özelden bölgeye aktarılan malzeme ve ekiplerden, plan ve koordinasyonla üst düzeyde fayda sağlanması gerektiğini dile getiren Esen, şunları kaydetti:

“Koordinasyon merkezlerinde kadın ihtiyaçlarına yönelik farkındalığı bulunan görevliler olmalı. Bölgeye gönüllü giden doktor, hemşire, psikolog, mühendis gibi uzman gönüllüler hızla onaydan geçerek alanda aktif fayda sağlanmalarının önü açılmalı. Kadınların rahat iletişim kurabileceği, kadın görevli, gönüllü sayısı hızla artırılmalı. Gidilmeyen köylerdeki kadınlar ve çocuklara hızla ulaşılmalı, güvenlikleri sağlanmalı, ihtiyaçları karşılanmalı.”

“Seyyar prefabrik tuvaletler hızla temin edilmeli”

Esen, kadınların suya erişim noktalarının, barınma merkezlerine yakın olması ve iyi aydınlatılması gerektiğinin altını çizerek, “Kadınların birebir etkilendiği tuvalet sorunu hızla çözümlenmeli. Kadın ve erkek tuvaletleri ayrı olmalı, barınma yerlerinden uzak olmamalı. Seyyar prefabrik tuvaletler hızla temin edilmeli.” diye konuştu.

“Temiz iç çamaşırı ve ped sağlanmalı”

Tuvaletlerle beraber hijyenik şartların da hızla oluşturulması gerektiğine değinen Esen, “Ellerini, yüzlerini yıkayacakları temizlik maddeleri temin edilmeli ve eğer su yoksa ıslak mendil sağlanmalı. Temiz iç çamaşırı ve regl dönemi için de temiz ped sağlanmalı.” ifadelerini kullandı.

“İktidarın ve AFAD’ın beceriksizliği kader değildir”

Esen, “Hızlı refleks alamayan, hantal bir yapıya sahip olduğunu gördüğümüz AFAD’ın acil kurtarma ekiplerinin yerine sahada cansiperane mücadele veren vatandaş vardı, toplumsal seferberlik ruhu vardı.” diyerek, “Oysa AFAD’ın açılımı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıdır ve müdahalede tek yetkili kurumdur. Deprem bölgesinde tüm koordinasyondan sorumlu bu kurumun ekipleri ve gönüllüleri ilk andan itibaren hızlı ve etkili bir şekilde sahada olmalıydı ve arama kurtarma çalışmaları başlatılmalıydı.” şeklinde konuştu.

“Pek çok kadın depremden çocuklarına sarılarak ve ağlayarak çıktı”

Hayatta kalan pek çok kadının depremden çocuklarına sarılarak ve ağlayarak çıktığını belirterek,  “Hızlı aksiyon alınamaması, can ve mal güvenliğinin sağlanamaması özellikle kadın ve çocukların hayati risklere maruz kalmasına sebep oldu. Ayrıca depremde yalnız kalan kadınlar ve çocuklarla birlikte refakatsız ebeveynlerinden ayrı düşen çocuklar da oldu.” dedi.

Hibya Haber Ajansı