Xi Jinping ve Miguel Diaz-Canel Bermudez bir araya geldi

Xi Jinping ve Miguel Diaz-Canel Bermudez bir araya geldi

Vakıf Katılım

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Çin’i ziyaret eden Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri ve Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel Bermudez ile görüştü.

Xi Jinping, Küba’nın batı yarım kürede Çin Halk Cumhuriyeti’yle diplomatik ilişkiler kuran ilk ülke olduğunu anımsatarak, Çin ile Küba arasındaki ilişkilerin sosyalist ülkelerin dayanışma içinde iş birliğini yürütmesi ve gelişmekte olan ülkelerin karşılıklı yardımlaşması için iyi bir örnek oluşturduğunu belirtti.

Xi, Çin’in Küba’yla karşılıklı siyasi güveni sürekli artırmaya, somut iş birliğini genişletmeye, birbirinin çekirdek çıkarlarına ilişkin konular üzerinde karşılıklı destek vermeye, uluslararası ve bölgesel işlerde eşgüdüm ve iş birliğini güçlendirmeye, kendine özgü sosyalizmi inşa etme yolunda el ele vererek ilerlemeye ve yeni çağda ikili ilişkiyi devamlı olarak derinleştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Çin ve Küba’nın birbirinin güvenilebilir iyi dostu olduğunu vurgulayan Xi, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 62 sene boyunca, uluslararası arenada yaşanan büyük değişiklikler karşısında iki tarafın dostluğunu kararlı bir şekilde derinleştirdiğini, karşılıklı yarara dayalı ortak kazanç temelindeki iş birliğini ve reform ile kalkınma konusundaki ortaklığını kararlılıkla sürdürdüğünü hatırlattı.

Xi, Çin’in her zaman iki parti ve iki ülke arasındaki ilişkileri stratejik bakımdan değerlendirip geliştirdiğini ve Çin-Küba ilişkisinin ülkenin diplomasisinde daima özel bir yere sahip olduğunu söyledi.

Xi, uluslararası durumun nasıl değişirse değişsin, Çin’in uzun vadeli dostane Küba politikasının değişmeyeceğini, Küba’nın sosyalizm yolunu izlemesini desteklemedeki kararlılığının değişmeyeceğini, Küba’yla birlikte uluslararası adalet ve hakkaniyeti savunacak ve hegemonyaya karşı çıkacak iradesinin de değişmeyeceğini dile getirdi.

Xi, “Çin, Küba’nın ulusal güvenliği savunma ve dış müdahale ile ablukaya karşı çıkma çabalarını kesinlikle desteklemeye devam edecek. Çin, Küba’yla beraber Küresel Kalkınma İnisiyatifi ve Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ni yerine getirmeyi hızlandırmanın yanı sıra, dünya barışı ile kalkınmasını beraber ilerletmeye hazır. Çin, Küba’yla tüm alanlardaki somut iş birliğini derinleştirmeye, Kuşak ve Yol inşasına ilişkin iş birliği planlarını iyi bir şekilde yerine getirmeye ve sosyalizm modernizasyon inşasını el ele vererek hızlandırmaya hazır.” dedi.

Xi, Çin ve Latin Amerika arasındaki iş birliğinin özünün Güney-Güney iş birliği olduğunu ve bunun bölge ülkelerinin ortak çıkarlarına uygun olduğunu kaydetti.

Şu anda Latin Amerika ile Karayip bölgesindeki siyasi durumun yeni tur derin düzenlemeden geçtiğine dikkat çeken Xi, Çin-Latin Amerika ilişkilerinin gelişmesine büyük önem verdiklerini ve Küba dahil Latin Amerika ve Karayip ülkeleriyle nitelikli Kuşak ve Yol inşasını hızlandırmaya, eşitlik, karşılıklı yarar ve ortaklaşa kalkınmaya dayalı Çin-Latin Amerika kapsamlı iş birliği ortaklık ilişkilerinin yeni çağda daha da iyi gelişmesini ilerletmeye, iki tarafın halklarına daha çok yarar getirmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel Bermudez, ziyaretinin Küba’nın Çin’le dostluk ve iş birliği ilişkilerine büyük önem verdiğini yansıttığına işaret etti.

Çekirdeğinde Xi Jinping olan ÇKP Merkez Komitesi’nin yeni dönemde Çin’e özgü sosyalizm inşasına yaptığı teorik ve pratik katkılarını takdirle değerlendirdiklerini belirten Miguel Diaz-Canel Bermudez, bunun tüm dünyadaki ilerici güçler için gerçek bir teşvik olduğuna inandıklarını ifade etti.

Miguel Diaz-Canel Bermudez Çin’le olan ilişkileri geliştirmenin Küba’nın diplomasisinin önceliği olduğuna vurgu yaparak, Tek Çin ilkesine bağlı kaldıklarını ve Kuşak ve Yol’un nitelikli inşasında ve Küresel Kalkınma İnisiyatifi ile Küresel Güvenlik İnisiyatifi’nde ısrar edeceklerini kaydetti.

Miguel Diaz-Canel Bermudez Çin-Latin Amerika Forumu, 77 Grubu+ Çin gibi bölgesel ve uluslararası çok taraflı mekanizmalar çerçevesinde Çin’le eşgüdümü güçlendirmeye, Latin Amerika-Çin ilişkilerini hızlandırmayı sürdürmeye, gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını savunmak için katkılarda bulunmaya hazır olduklarını ifade etti.

Görüşmenin ardından iki lider iki ülke arasında partiler arası iletişim, Kuşak ve Yol’un ortaklaşa inşası dahil ikili belgelerin imzalanmasına tanıklık etti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı