Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Vakıf Katılım

Dün ABD'de perakende satışlar ve ÜFE verileri resesyon endişelerini beslerken Amerikan endeksleri %1,2-1,8 arasında geri çekildiler. Avrupa'da da piyasalar karışık seyretti. Euro Stoxx 50 endeksi yatay bir kapanış kaydetti. Diğer taraftan, yurtiçi tarafta BİST-100 ardışık 5. günde de yükseliş kaydetti. Endeks 5.311-5.424 seviyeleri arasında işlem gördü. Gün sonu 5.384'den gerçekleşirken günlük değişim %1,3 olarak hesaplandı. BİST-100'deki 62 hissenin artıda kapattığı endekste SASA, ASELS ve TUPRS pozitif ayrışan hisseler olarak ön plandaydı. Bugüne bakıldığında Avrupa vadelileri pozitif seyrederken Amerikan vadelileri negatif tarafta. Asya'da ise olumsuz bir görüntü var. Bu ortamda, yurtiçinde yatay bir açılış yapılmasını bekliyoruz. Bugün yurtiçinde TCMB'nin faiz kararı TSİ 14:00'de açıklanacak (değişiklik beklenmiyor). Yurt dışında ise Avrupa'da ECB'nin toplantı tutanakları ile ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması takip edilecek. Amerika'da konut başlangıçları, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia Fed İmalat endeksi izlenecek diğer veriler arasında yer alıyor. Ek olarak, Procter & Gamble ve Netfix'in finansal sonuçları açıklanacak. Bunun yanında, Fed Başkan Yardımcısı Brainard'ın ve Boston Fed Başkanı Collins'in konuşmaları izlenecek. 




    

MAKROEKONOMİ

ABD'de aralık ayı manşet ÜFE, aylık bazda %0,5 gerileyerek beklentilerin (%0,1 düşüş) üzerinde düşüş kaydetti ve böylece Nisan 2020'den bu yana en büyük düşüşü sergiledi, yıllık bazda ise %7,3'ten %6,2 seviyesine yavaşlayarak Mart 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti, beklentiler ise %6,8 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Detaylara bakıldığında, aralık ayında manşet ÜFE'de aylık bazda beklentilerin üzerindeki düşüşte, enerji ürünleri fiyatlarındaki aylık düşüşün belirgin şekilde hızlanması (%3,2 düşüşten %7,9 düşüşe) ve gıda fiyatlarının düşüşe geçmesinin (%3,3 artıştan %1,2 düşüşe) belirleyici olduğu gözlendi. Ayrıca hizmet grubu fiyatlarının artış hızında ise yavaşlama (%0,2 artıştan %0,1 artışa) görüldü. Bunun yanında, gıda ve enerji ürünlerini dışlayan çekirdek ÜFE ise aralık ayında aylık bazda %0,1 artışla beklentilerle uyumlu gerçekleşirken, yıllık bazda da beklentiler dahilinde %6,2'den %5,5 seviyesine yavaşladı ve böylece Mayıs 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Ayrıca ABD'de sanayi üretimi, aylık bazda aralıkta %0,7 oranında gerileyerek beklentilerin (%0,1 düşüş) üzerinde düşüş kaydetti ve böylece düşüşünü üçüncü aya taşıdı, kapasite kullanım oranı da %79,4'ten %78,8'e geriledi.

Bunun yanında, ABD'de iç talebin seyrine ilişkin sinyal veren perakende satışlar aralık ayında, aylık bazda %1,1 gerileyerek beklentilerin (%0,9 düşüş) üzerinde düşüş kaydetti, söz konusu düşüş, Şubat 2021'den bu yana kaydedilen en büyük aylık düşüş oldu ve böylece perakende satışlar iç talep görünümüne yönelik son iki aydır zayıflama sinyali vermeyi sürdürdü.

Diğer yandan, İngiltere'de aralık ayında TÜFE ise, aylık bazda %0,4 artışla beklentilerle uyumlu olarak artış kaydederken, yıllık bazda ise %10,7'den %10,5 seviyesine geriledi ve böylece ekim ayında ulaştığı 1981'den bu yana en yüksek seviye olan %11,1'den son üç ayda yavaşlamayı sürdürdü. Aralıkta enflasyondaki yavaşlamada, akaryakıt ve giyim fiyatlarının azalmasının belirleyici olduğu gözlendi.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından kasım ayı uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri yayınlandı. Net uluslararası yatırım pozisyonu açığı kasım ayı itibarıyla bir önceki aya göre 15,7 milyar USD artışla -265 milyar USD seviyesine yükseldi, uluslararası yatırım pozisyonu/GSYH oranı ise -%29,6 seviyesinden -%31,5 seviyesine geldi (GSYH için 2022 yılı üçüncü çeyrek kümülatif verisini dikkate almaktayız).

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, aralık ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri TSİ 16.30'da takip edilecek. Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 14 Ocak haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 16.30'da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 206 bin kişi seviyesinden 205 bin kişi seviyesine gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.

Bunun yanında, TSİ 21.15'te Fed Başkan Yardımcısı Brainard'ın ve TSİ 17'de Boston Fed Başkanı Collins'in konuşmaları, Fed'in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında ECB'nin 14-15 Aralık tarihli toplantısına ilişkin tutanakların TSİ 15.30'da yayınlanması olacak. ECB, geçen ayki toplantısında faizleri 50 baz puan artırarak faiz artış hızını yavaşlatmıştı. Karar metninde, faiz artışlarının devam edeceğine ilişkin sinyal verilirken, faizlerin halen önemli ölçüde ve kademeli olarak artmaya devam etmesi gerektiği belirtilmişti. Ayrıca ECB, tahvil portföyünü de mart ayından itibaren küçültmeye başlayacağını açıklamıştı. Faiz kararının ardından konuşan ECB Başkanı Lagarde ise, Banka'nın, faizde piyasanın fiyatladığından fazlasını yapması gerektiğini ve bir süre daha 50 baz puanlık faiz artışı beklenebileceğini belirtmişti. Bu kapsamda, bugün yayınlanacak tutanaklar, para politikasına ilişkin verebileceği olası daha fazla sinyaller bakımından yakından takip edilecektir.

Öte yandan, başta ECB Başkanı Lagarde'ın TSİ 13.30'da Dünya Ekonomik Forumu'nda gerçekleştireceği konuşma olmak üzere, TSİ 17'de ECB Yönetim Konseyi Üyesi Knot'un ve TSİ 20'de ECB Yönetim Kurulu Üyesi Schnabel'in konuşmaları da, Banka'nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından takip edilecek.

Yurt içinde ise, TCMB'nin PPK toplantısı TSİ 14'te izlenecek. TCMB, kasım ayında faiz indirim döngüsünün sonlandırıldığını belirtmesinin ardından geçen yılın son toplantısında politika faizini %9 seviyesinde sabit tutmuştu ve mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmeyi sürdürmüştü. Banka, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini yinelerken fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getireceğini vurgulamıştı. Banka'nın bugünkü toplantısında da politika faiz oranını sabit tutması bekleniyor.

Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 13 Ocak haftasında toplam DTH miktarı 3,74 milyar USD (bireysel 1,89 milyar USD artış ve kurumsal 1,85 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %46,8'den %46,5'e geriledi. TL kredilerde haftalık %1,27 artış, YP kredilerde %1,63 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %1,38 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 13 Ocak haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 0,8 milyar USD artışla 127,3 milyar USD seviyesine, net uluslararası rezervin ise 0,7 milyar USD artışla 25 milyar USD'ye geldiğini öngörmekteyiz.


ŞİRKET HABERLERİ


Girişim Elektrik - Smart Güneş Enerjisi (GESAN - SMRTG, Sınırlı Pozitif): Girişim Elektrik'le, Smart Güneş Enerjisi arasında yurtiçi büyük GES projelerinde kullanılmak üzere, güneş paneli alımı için ile sözleşme imzalamıştır. Sözleşme bedeli vergiler hariç toplam 9,5mn USD'dir.

Sasa Polyester (SASA, Sınırlı Pozitif): Şirkete tahsis edilen Yumurtalık yatırım alanında, 2026 yılı ilk yarısında tamamlanması planlanan, ciroya katkısının bugünkü şartlarla 1,2 Milyar USD, yatırım bedelinin ise 1,5 Milyar USD olması beklenen 1.000.000 ton/yıl kapasiteli Propilen (PDH tesisi) Üretim Tesisi kurulması ile ilgili şirket ile Honeywell UOP arasında lisans, teknik hizmet ve garanti anlaşmaları imzalanmıştır.
 

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: BIST Piyasa Değeri Ağırlıklı Pay Endeksleri Kural Seti (Kural Seti) dikkate alınarak yapılan BIST Temettü Endeksleri dönemsel değerleme çalışması tamamlanmıştır. Yapılan dönemsel değerleme çalışması sonucu, Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü tarafından;  01/02/2023-31/01/2024 dönemi için BIST Temettü ve BIST Temettü 25 Endekslerinde Ek'te gösterilen (Ek için tıklayınız) değişikliklerin yapılmasına karar verilmiştir.
 
Ek olarak, Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında CEOEM.E payları 19/01/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 17/02/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, "piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması", "emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması" ve "emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması" uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

VBTS kapsamında BFREN.E, ONCSM.E ve SDTTR.E paylarında 19/01/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 17/02/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Yine VBTS kapsamında KAREL.E ve SEGYO.E payları 19/01/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 17/02/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akiş GYO (AKSGY): Şirket'e ait İstanbul'da "Dükkan" niteliğindeki bağımsız bölüm, alıcı ile şirket arasında Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi uyarınca 45,1mn TL + KDV (%18) bedelle satılmış, KDV dahil satış ve devir bedeli nakden ve defaten tahsil edilmiştir.

Arzum Elektrikli Ev Aletleri (ARZUM): Şirket'in, %100 bağlı ortaklığı olan Arzum Asya Pasifik'in %100 bağlı ortaklığı olarak ve dolayısıyla Şirket'in dolaylı yoldan %100 bağlı ortaklığı olarak Arzum Shangai Limited, Şangay'da fiilen kurulmuştur. Kurulan Arzum Shangai Limited'in sermayesi ise 100bin USD'dir.

Creditwest Faktoring (CRDFA): Şirket, temsilinde kullanmak üzere 1 adet araç alınmasına, söz konusu aracın alımı için 11mn TL+ yasal masraflar olacak şekilde üst sınır belirlenmesine karar vermiştir.

Çuhadaroğlu Metal (CUSAN): Şirketin mevcut iş hacmi, sektör ve piyasa koşulları ile ekonomik gelişmeler göz önünde bulundurularak; artan talebi karşılamak, büyüme, rekabet avantajı sağlamak ve başta otomotiv, ulaştırma (kara, hava ve raylı sistemler), savunma, yenilenebilir enerji ve beyaz eşya sektörü olmak üzere farklı sektörlere hizmet verebilmek için mevcut alüminyum profil üretim kapasitesini yaklaşık %70 oranında artıracak yeni bir üretim tesisi için 30mn USD yatırım yapılması kararı verilmiştir.

Gen İlaç (GENIL): Şirket'in üç ilaç geliştirme proje başvurusunu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Kabul edilen üç ilaç geliştirme projesi için TÜBİTAK tarafından şirkete toplam 15,3mn TL AR-GE desteği sağlanacak olup, buna ek olarak; yine üç ilaç geliştirme projesi özelinde, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında şirkete KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği, Gelir Vergisi Stopajı Desteği, Faiz veya Kar Payı Desteği ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanacaktır. Bu desteklerin projelere toplam katkı tutarının 31,7mn TL seviyesinde olacağı değerlendirilmektedir.

Merko Gıda Sanayi (MERKO): Şirketin Freeze-dry Yatırımına ilişkin olarak; ilgili projenin konumlanacağı arsamızın imar işlemleri devam etmekte olup, ilgili merasimin tamamlanmasına müteakip oluşan imar planına göre alt yapı çalışmalarına başlanacaktır. Arsanın nihai çalışmalarının son çeyrekte sonuçlanacağı öngörülmektedir. Konuya ilişkin ayrıntılar bu aşamada netleşecektir.

Netaş (NETAS): Şirket, Türk Telekom Mobil ile 13.12.2021 tarihinde imzalanan cNFVI (Common NFVI) sözleşmesi dahilinde, 5G Core şebekesinin bir Network Fonksiyonu olarak kullanılacak olan 5G-EIR (Equipment Identity Register) ve mevcut cNVFI platformunda storage kapasite artırımı için yazılım ve donanımlarının tedariki, kurulumu, entegrasyonu ve bakım/destek hizmetlerinin sağlanmasına yönelik 1,9mn USD bedelli yeni bir sipariş almıştır. İlgili sipariş, Türk Telekom Mobil'in 5G network planlamaları kapsamında mobil abonelere hizmet verecek olan 5G Core şebekesinin bir Network Fonksiyonu olarak kullanılacak olan 5G-EIR (Equipment Identity Register) sistemlerinin yazılım ve donanımlarının tedariki, kurulumu, entegrasyonu ve bakım/destek hizmetlerinin sağlanmasını kapsamaktadır.

Özak GYO (OZKGY): Sermaye Piyasası Kurulu'nun Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği uyarınca; kamuya açıklanan son finansal tablolarda yer alan aktif toplamının %2'sini geçmeyen alım, satım ve kiralama işlemlerinin toplu olarak bildirimi kapsamında; 2022 yılı içerisinde Şirket portföyünde yer alan taşınmazlardan Fişekhane, Bulvar 216, ve İş İstanbul Plaza'da yıllık yaklaşık 45,9 milyon TL+KDV sabit kira tutarında yeni kiralama sözleşmesi imzalanmış olup, Büyükyalı, Göktürk 1-2, Hayat Tepe projelerinde yaklaşık 3,27 milyar TL+KDV tutarında satış işlemi gerçekleştirilmiştir.

Ray Sigorta (RAYSG): Şirketin 2022 yılı Ocak - Aralık aylarını kapsayan döneme ait denetimden geçmemiş tahmini prim üretimi 6,1 milyar TL'dir. Prim üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %176,93 oranında artış meydana gelmiştir.

FAİZ PİYASALARI


Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 5 milyar TL'lik (%9'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 135 milyar TL oldu. 



Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana varan düşüşler görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı