Endeks Hafif Alıcılı Seyrini Sürdürdü…

Endeks Hafif Alıcılı Seyrini Sürdürdü…

Vakıf Katılım

BIST100… Endeks Hafif Alıcılı Seyrini Sürdürdü… ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin Ekim ayında devam edecek olması küresel risk iştahını artırırken, oluşan iyimser hava gelişen piyasa ülkelerine olan fon akımına destek oluyor. Borsa İstanbul, MSCI endeksi ile arasındaki farkı kapatmaya başlarken, CDS priminin 384 puana düşmesi Türkiye'ye yönelik risk algısının yok olmaya başladığını gösteriyor. Küresel piyasalarda oluşan iyimser havanın da etkisiyle dün endeksteki pozitif görünüm devam etti ve BIST100 günü hafif alıcılı bir şekilde %0.20 yükselişle 100,278 puandan tamamladı. Haftanın son işlem gününde ABD'den gelecek tarım dışı istihdam ve Euro bölgesi GSYİH büyüme verisi piyasaların takibinde olacakken, TSİ 19.30'da FED Başkanı Powell'ın konuşmasının satır araları da yatırımcılar tarafından izlenecek.

USDTRY… Jeopolitik Risklerin Gündeme Gelmesi TL'de Değer Kaybına Yol Açıyor… Yurtiçi verilerdeki pozitif görünümle birlikte hafta başından bu yana düşüş eğilimine giren Dolar TL, 5.60 seviyelerine çekildikten sonra jeopolitik risklerin gündeme gelmesiyle birlikte yeniden yükselişe geçti. Merkez Bankasının açıkladığı haftalık brüt döviz rezervi bir miktar azalışla birlikte 75.8 Milyar USD olurken, yurtiçi veri akışının sakin geçeceği haftanın son işlem gününde ABD'den gelecek tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. ABD-Çin ticaret savaşına ilişkin gelişmelerin de fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri sürmeye devam edecek. Haftanın son işlem gününde Dolar TL kuru 5.69 seviyelerinde işlem görüyor.

EURTRY… TL Varlıklar Dalgalı Seyir İzliyor… Bu hafta küresel piyasalarda oluşan olumlu hava TL varlıkları da olumlu etkilerken, küresel ve yerel risklerin her an canlanabilme potansiyeli TL varlıklardaki değerlenme sürecini baskılıyor. Euro TL kuru sabah saatlerinde 6.28 seviyelerinde işlem görüyor.

EURUSD… Parite Açısından Veri Akışı Yoğun Geçecek… İngiltere'nin anlaşmasız bir şekilde Avrupa Birliğinden ayrılma ihtimalinin zayıflaması Euro bölgesi açısından pozitif bir haber akışı olarak karşımıza çıkmakta. Beklentilerin üzerinde gelen ABD özel sektör istihdam verisi ve akşam saatlerinde gelen ABD imalat dışı PMI verisinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle birlikte dolar global bazda değer kazanmaya başladı. Haftanın son işlem gününde ABD'den gelecek tarım dışı istihdam ve Euro bölgesi GSYİH büyüme verisi piyasaların takibinde olacak. Parite gününün ilk saatlerinde 1.1040 seviyelerinde işlem görüyor.

XAUUSD… ABD'den Gelen Güçlü Veriler Altında Değer Kaybına Yol Açtı… ABD ve Çin'in Ekim ayında tekrardan görüşmelere başlayacak olması piyasalardaki geleceğe yönelik iyimser beklentileri artırırken, ons altın son 6 yılın zirvesini test ettikten sonra yeniden 1510 $ seviyelerine kadar çekildi. Özel sektör istihdam verisi ve ISM imalat dışı PMI endeksinin beklentilerden iyi gelmesi doların global bazda değer kazancına destek olurken ons altın fiyatı geriledi. Tarım dışı istihdam verisinin piyasaların odağında yer alacağı haftanın son işlem gününde ons altın 1517 $ seviyelerinde işlem görüyor.

GLDGR… Gram Altın Fiyatındaki Düşüş Devam Etti… Doların TL karşısında değer kazancına rağman, ons altındaki düşüşe paralel olarak gram altın fiyatı 277 TL'ye geriledi.

BRENT… Ticaret İyimserliği Petrol Fiyatlarına Destek Oluyor… Petrol fiyatları küresel risk iştahındaki normalleşmeye bağlı olarak yükselişe geçti. Dün akşam ABD ve Çin'li yetkililerin Ekim ayında Washington'da toplantı gerçekleştireceğinin açıklanması, Hong Kong'daki protestocular ile uzlaşının sağlanması ve anlaşmasız Brexit ihtimalinin azalması petrol fiyatlarına destek oluyor. ABD ham petrol stoklarının beklenenden daha fazla azalması, petrol fiyatlarındaki yükselişi devam ettirirken, brent petrolün varil fiyatı sabah saatlerinde 61.84 $ seviyelerinde işlem görüyor.

S&P 500…Güçlü Ekonomik Veriler Endeksi Yukarı Taşıdı… ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinin yeniden başlayacağı haberi küresel risk iştahını artırırken, imalat dışı PMI endeksinin beklentilerin üzerinde gelmesi sonrasında endeksteki toparlanma devam etti. S&P 500 endeksi günü %1.30 yükselişle 2,976 puandan tamamladı.

Günlük Bülten İçin..

HİSSE TEKNİK MERCEK

Yükselişe Başlayanlar .. ISGYO, KARTN, TOASO, DESPC, KFEIN, VESBE

Düşüşe Başlayanlar.. SNGYO

Alan Yatırım A.Ş.