FX bülteni

FX bülteni

Vakıf Katılım

USD/TRY: ABD'de açıklanan işsizlik maaşı başvurularının, beklentilerin üstünde gelmesi ile PMI verilerinin 2,8 puanlık geri çekilmeyle 47,6'lık seviyede gerçekleşmesi; kötü veri = iyi veri paralelinde piyasalara olumlu yansıdı. Bununla birlikte FOMC toplantı tutanaklarında katılımcıların çoğunluğu tarafından faiz artırım hızında bir yavaşlatmanın yakında uygun olabileceği değerlendirilmesi de güvercin algılandı. Bu gelişmeler de Dolar'da baskı yaparken, Dolar endeksi %1,1 oranında düşerek 106 seviyesine kadar geriledi. Bu sabah da Dolar'da küresel çapta baskı sürüyor. Yurtiçi tarafta ise TCMB'nin PPK toplantısı TSİ 14'te izlenecek. Merkez Bankası'nın politika faizini 150bp indirimle %9'a çekmesi bekleniyor. Son yapılan toplantılardan gözlemliyoruz ki paritenin faiz kararlarına olan duyarlılığı önemli ölçüde azalmış durumda ki bu yöndeki bir kararın kur üzerinde önemli bir etki yapmasını beklemiyoruz. Dolar'daki küresel görüntü ve risk primimizin (5 yıllık CDS) kademeli olarak düşerek 554 seviyesine kadar iyileştiği ortamda kurda bant hareketi devam edebilir. Son olarak kurda teknik seviyelere bakıldığında, 18,6470 ve 18,6710 seviyeleri direnç; 18,6090 ve 18,5740 seviyeleri ise destek olarak izlenebilir.


EUR/USD: Kasım ayında gerçekleşen Fed toplantısının dün yayımlanan tutanaklarında, katılımcıların çoğunluğu tarafından faiz artırım hızında bir yavaşlatmanın yakında uygun olabileceği değerlendirildi. Bazı üyeler faizleri hızlı artırmaktan kaynaklanan risklere dikkat çekerken faiz artış hızının yavaşlamasının finansal riskleri azaltacağı belirtildi. Bunun yanında tutanaklarda, ABD ekonomisinin gelecek yıl resesyona girme ihtimalinin ana senaryo olmaya devam ettiği gözlendi. Güvercin olarak algılanan FOMC tutanakları ve ABD'de beklentilerin altında kalan verilerle Dolar değer kaybederken, EURUSD dün %1 oranında prim yaptı ve 1,0395 civarında bulunan 200 günlük ortalamasının üzerine çıktı. Bugün ABD piyasaları Şükran Günü tatili nedeniyle kapalı olacak. Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında ECB'nin 27 Ekim tarihli para politikası kurulu toplantısına ilişkin tutanakların yayınlanması olacak. Ek olarak, ECB yetkililerinin konuşmaları takip edilecek. Bu sabah da 200 günlük ortalamasının üzerinde hareket eden paritede ise 1,0510 hedefe girmiş durumunda. Diğer yandan, söz konusu ortalamanın bulunduğu 1,0395 desteğinin altına sarkma yaşanması durumunda 1,0340 gündeme gelebilir.


XAU/USD: Dün 1.737 - 1.750 seviyeleri arasında hareket eden Ons Altın, düşüş gösteren Dolar ve tahvil faizlerine karşın günü 1.740 seviyesinden yatay bir görüntüyle tamamladı. Bu akşam açıklanacak Fed toplantı tutanakları ise değerli madende oynaklığı biraz artırabilir. Teknik seviyelere baktığımızda, 1.730 bölgesi destek olarak takip edilebilir. Olası düşüşlerde bu seviyeden tepki gelmemesi durumunda 1.717 sonraki destek konumunda. Öte yandan, değerli madende toparlanma gözlenmesi durumunda 1.758 ve 1.780 sıralı dirençler olarak izlenebilir.

Kaynak: ZiraatFX
Hibya Haber Ajansı