Kötü haber kötü haberdir

Kötü haber kötü haberdir

Vakıf Katılım

ABD’de dün iki farklı senaryo sahnedeydi. Birincisi, ABD'de üretici fiyatları Aralık ayında yavaşladı ve piyasa beklentisi olan %6,8’in altında gelerek %6,2’ye geriledi. Elbette ki TÜFE'nin ardından ÜFE'de de gerilemenin yaşanması piyasalar tarafından olumlu karşılandı. İkincisi, Perakende satışların 2021 yılından beri en yüksek düşüşü göstererek aylık bazda %1.1 ve sanayi üretiminin aylık bazda %1,3 gerilemesiydi. Senaryolarda anlatılmak istenen ise ABD’de enflasyon riskinin azalıyorken, resesyon riskinin arttığı idi.

Açıklanan veriler eşliğinde piyasalarda iyimser hava eserken Fed yetkililerinden gelen açıklamalar rüzgarı tam anlamıyla tersine çevirdi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’in enflasyonu dize getirmek için faiz oranlarının %5'in üzerine çıkarılması gerektiğini söylemesinin ardından ABD borsalarında sert düşüş yaşandı. Dow Jones endeksi %1.81 ,S&P 500 %1.56 ve Nasdaq ise %1.24 puan düşüş ile günü tamamladı

Asya borsaları, zayıf gelen ABD tüketici verilerinin resesyon endişelerini körüklemesi ve yatırımcıların tahvil gibi güvenli varlıklara yönelmesi üzerine zayıf seyrederken, Japonya Merkez Bankası politikalarının endişe yaratmasıyla Yen yükselişe geçti.

MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,8 düştü. Japonya Nikkei endeksi Japonya Merkez Bankası'nın para politikası kararlarını değiştirmeden bırakmasını takip eden günün sabahında %1 düştü ve yen dolar karşısında %0,4 artarak 128,45'e yükseldi.

Brent Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarında ikinci bir hafta boyunca beklenmedik büyük bir artış göstermesi ve petrol talebindeki düşüş endişelerini artırmasının ardından sabah saatleri itibariyle gevşedi ve %1.32 düşüş ile 83.86 seviyesine geriledi. ABD ham petrol vadeli işlemleri ise %1 düştü.

Bugün açıklanacak verilere baktığımızda ise piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararına odaklanacağız. Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın Davos zirvesinde yapacağı konuşma da gündemde yer alıyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması 4. Toplantısına ilişkin açıklama yayımladı. Türkiye ve ABD tarafından yayımlanan ortak açıklamada, “Taraflar, geniş bir yelpazedeki ikili işbirliği hakkında kapsamlı bir diyalog gerçekleştirmiş ve NATO Müttefikleri olarak ortaklığımızın önemini vurgulamıştır” denildi.

Fed'in Bej Kitap raporu, ABD şirketlerinin bu yılki ekonomik büyüme konusunda karamsar olduklarını gösterdi. Fed'in dün yayınladığı raporda, ABD'de enflasyon baskılarının ve işgücü açıklarının hafiflediğine dair bazı cesaret verici işaretler görüldüğü, ancak merkez bankasının eylemleri büyümeyi baskıladığından ekonomik aktivite cansız bir seyir izlediği vurgulandı

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed'in enflasyonu hedefe getirmek için faiz oranını yüzde 5,00- 5,25 aralığının "biraz" üzerine çıkarması gerektiğini savundu.

St Louis Fed Başkanı James Bullard, enflasyon ile mücadelede faiz artırımlarına son verilmeden önce politika yapıcılar olarak politika faiz oranını "yapılabildiği kadar çabuk" şekilde yüzde 5'in üzerine çıkarmaları gerektiğini söyledi.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, Fed'in içinde bulunulan belirsiz ekonomik ortamda para politikasını daha iyi ayarlamak için gelecek toplantıda faiz artırımını daha yavaş bir hızla yapabileceğini söyledi. Ancak Logan, faizlerin nihai olarak yükseleceği seviyenin pek çok kişinin beklediğinden daha yukarıda olabileceği sinyalini verdi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in faiz oranlarını daha yavaş bir hızla artırmasına hazır olduğunu tekrarladı. Newark'ta düzenlenen bir toplantıda konuşan Harker, enflasyonun kontrol altına alınması için Fed'in hedefinin ekonomiyi ılımlı şekilde yavaşlatmak ve talebi arz ile daha paralel seviyeye getirmek olduğunu söyledi.

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, Çin'in ekonomik büyümesinde yılın ikinci çeyreğinden itibaren keskin bir toparlanma görülebileceğini söyledi.

Columbia Üniversitesi öğretim görevlisi Takatoshi Ito, enflasyonun beklentileri aşması halinde Japonya Merkez Bankası'nın 10 yıl vadeli tahvil için getiri tavanını yıl ortasına kadar yüzde 0,75 veya 1,0 seviyesine yükseltebileceğini savundu.

Goldman Sachs, G7 ve Avustralya'nın Rus petrolüne uyguladıkları fiyat sınırı, AB'nin uyguladığı yaptırımlara rağmen Rus petrol üretim ve ihracatının dayanıklılığını devam ettirdiğine işaret etti.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Portekiz MB Başkanı Mario Centeno, Euro Bölgesi'nde bazı şirketlerin kar marjlarını enflasyonu aşağı getirme çabalarına zarar verebilecek kadar yükseltme imkanı bulduklarını gördüklerini söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Davos Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, "Gerektiği sürece Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) yaptığı konuşmada, "Demokrasinin zulmü ve baskıyı yendiğini kanıtlamamız gerekiyor" dedi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı