Bakan Koca, Hatay'da açıklamalarda bulundu

Bakan Koca, Hatay'da açıklamalarda bulundu

Vakıf Katılım

Bakan Koca’nın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“İlk depremi, ikinci bir deprem izledi. Kaybettiğimiz insanların uyanmayı umdukları sabah, yaşayacaklarını düşündükleri gün için hayalleri, geleceğe ait nice planları vardı. Şimdi onların yerini bizim taşıyacağımız sorumluluklar almış durumda. Devletimiz istisnasız bütün imkanlarıyla, milletimiz inanç ve yardımseverliğiyle 6 Şubat sabahından beri burada. Bizler de afet gününden beri depremden büyük hasar gören illerimizden biri olan Hatay’dayız. Burada ve tüm bölgede insan gücünün sınırı ne ise onu zorluyor ve sağlık hizmetini sunuyoruz.

Destek ekiplerimizle sağlık ailemizle güçlü bir şekilde sahadayız. Acımızı da güce çevirmeye mecburuz. Afet bölgesinde halen sabit birimlerimizde 13 bini hekim olmak üzere 19 bin kişi hizmet veriyor. 74 bin sağlık personeli ve diğer 47 bin personelle Sağlık Bakanlığı’nın bölgedeki personel sayısı yaklaşık 140 bindir. Yaklaşık olarak Bakanlığımızın ilgili her 8 personelinden biri afet bölgesindedir. İçiniz müsterih olsun.

Bugün itibarıyla 10 afet ilinde deprem sebebiyle halen yatan hasta sayısı 6 bin 108, toplamda yatan hasta sayısı ise 21 bin 859’dur. Dün taburcu olan bin 607 hasta ile birlikte taburcu edilen toplam hasta sayısı, 13 bin 612’dir. Sadece dün 902 cerrahi operasyon gerçekleştirilmiştir. Afetin ilk gününden itibaren gerçekleştirilen operasyon sayısı 10 bin 601’dir. Hekimlerimizin tecrübesi sonucunda cerrahi operasyonlar ve acil müdahalelerde çok büyük başarılar ortaya konulmuştur.

Tüm birimlerimiz adeta bir ameliyat masasının başındaki ekibe benzer şekilde koordineli olarak çalışıyor. Afetin yaşandığı 10 şehrimizin sağlık kurumlarında bu sabah itibarıyla aktif servis yatak sayısı 20 bin 239, servis yatağı doluluk oranı yüzde 60’tır. Yoğun bakım yatak sayısı 3 bin 425, yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 78’dir. Diyaliz kapasitemiz, hastamızın ihtiyacına cevap verecek düzeydedir.

Deprem  bölgesinden çoğunluğu ilk günlerde olmak üzere 51 bin 152 hasta ve yaralı hava ambulanslarla, uçak ve helikopterle, kara yolu ambulansları ve deniz araçları ile diğer şehirlerimizdeki hastanelerimize nakledildi. Bölgede halen görev başında olan ambulans sayısı ise bin 267’dir. Afet bölgesinde 114 acil müdahale ünitesi ve pandemi döneminin de tecrübesiyle 25 sahra hastanesi kuruldu. Acil müdahale ünitelerimize 67 bin 598, sahra hastanemize 3 bin 459 hasta müracaatı oldu. 

Bir süreliğine çadır veya konteyner kentlerde yaşayacak afetzedelerimiz için örneklerini hepimizin bildiği aile sağlığı merkezlerini kurmaya başladık. Yerleşim alanındaki nüfusa göre kurulacak olan aile sağlığı merkezleri, tıpkı normal hayattaki örnekleriyle aynı işlevi görecek ve temel sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak.

Afetten etkilenen illerimizde birinci basamak sağlık hizmeti muayene sayısı ilk 12 günde 962 bin 482’ye ulaşmıştır. Bugünü de tahminen ilave edersek en azın 1 milyon muayene diyebiliriz. Bu sayı devletimizin sağlıktaki gücüdür. 10 ilimiz adına gönlünüz müsterih olsun.  

Elde edilen sonuçlar üzerine içme suyu olarak şişelenmiş suların kullanımı için çalışma başlatılmıştır. Tankerle gelen sular da klorlanmıştır. Tüm çadır kentlerimize halk sağlığı uzmanı görevlendirilmiş, sağlık risklerinin kontrolü sağlanmıştır. Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler erken uyarı sisteminin kurulmasıyla şu an kontrol altındadır.

Sarılık, grip benzeri hastalıklar, ishalli hastalıklar günlük olarak takip edilmekte, hastalık sinyalleri izlenmektedir. Halen sürdürülmekte olan sağlık taramalarında 5 bin 746 kişide bağırsak enfeksiyonunun, bin 483 kişide döküntülü hastalıklarına, 103 kişide sarılığa, 61 bin 880 kişide grip benzeri hastalıklara rastlanılmış, tedavilerine hemen başlanmıştır.

Bu acı günlerde yaşanan sevinçlerden de söz etmek isterim. Deprem bölgesinde afetin ilk gününden bugüne dek 6 bin 447 bebek dünyaya geldi. Her doğan çocuk, bir umuttur. Bölgede gebe gözlem sayısı, 10 bin 489, lohusa izlem sayısı 10 bin 56, bebek izlem sayısı 37 bin 586’dır. Yenidoğan tarama kapsamında 10 bin 113 topuk kanı alınmış ve 5 bin 152 bebeğin SMA taraması yapmıştır. 154 bin 212 doz aşı ile de çocukluk çağı bağışıklama hizmetlerine devam edilmiştir.”

Hibya Haber Ajansı